В ПАМЕТ НА: Проф. М. Миланов

С дълбоко прискърбие съобщаваме, че на 77-годишна възраст   почина Проф. д-р Милан Миланов, дмн.  

Проф. М. Миланов е роден на 29 септември 1945 г. в София. Завършва медицина през 1973 г. Специализира анестезиология, интензивно лечение и спешна медицина, а по-късно и трансплантология в Европейския университет в Барселона. 

През 1977 г. д-р Миланов започва работа като анестезиолог-раниматор и научен сътрудник в Централна реанимация с Операционен блок на РНПИСМП “Пирогов”, където протича основният му професионален път в продължение на 40 години, заемайки позициите на завеждащ отделение и началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

В периода 1992-1993г. Проф. Милан Миланов е директор на “Пирогов”.

Участва активно във възстановяването на Български лекарски съюз след демократичните промени и  два пъти е негов заместник-председател, а в периода 2012 – 2017 г. проф. Миланов е председател на Столичната колегия на БЛС.

Сред заеманите постове са също: Заместник-министър на здравеопазването в правителството на Филип Димитров, ръководител  на проектите по FAR и Световна банка за модернизирането на спешната медицинска помощ в България, първи национален консултант по донорство и спешна медицина.

Проф. Миланов е удостоен със званието “Почетен гражданин на град София”, носител на орден “Стара планина” – I – ва степен за изключително големите му заслуги в областта на здравеопазването, медицинската наука и практика в Република България.

Ръководството и екипът на Българското дружество по анестезиология и интензивно лечение изказва искрени съболезнования на семейството и близките на Проф. Миланов. Със своя принос за развитието и модернизирането на българската медицина, както и с активната си гражданска позиция, Проф. Миланов е пример за лекар, общественик и учител. Наследството, което оставя след себе си с богатата си биография ще се помни и почита от настоящите и бъдещи поколения.